Lavínové nešťastia na Slovensku

07.02.2008 Poprad

Vysoké Tatry 7. februára (TASR) - V oblasti Malej Zmrzlej doliny vo Vysokých Tatrách dnes spadla lavína, ktorá zasypala dve osoby. Pravdepodobne ide o občanov Českej republiky.
TASR vydáva prehľad lavínových nešťastí na Slovensku:

6. februára 1924 - Dva a pol kilometra dlhá lavína sa zrútila do doliny a zasiahla osadu Rybô, kde zahynulo 18 ľudí.
28. februára 1956 - Lavína na Kriváni si vyžiadala smrť piatich baníkov.
8. marca 1956 - Jedna z najväčších tatranských lavínových tragédií sa odohrala vo Vajskovskej doline. Nešťastie, ktoré sa stalo na južnom úpätí Skalky, si vyžiadalo 16 obetí a traja ľudia vyviazli s ťažkými zraneniami.
20. januára 1974 - Lavína, ktorá sa spustila pri Popradskom plese, v Mengusovskej doline, spôsobila smrť dvanástich osôb.
marec 1995 - Lavína zapríčinila smrť posledného česko-slovenského federálneho ministra životného prostredia Josefa Vavrouška a jeho 17-ročnej dcéry Petry. Nešťastie sa stalo v doline Parichvost v Západných Tatrách.
22. januára 1999 - Uvoľnila sa jedna z najväčších lavín za posledné polstoročie v pohorí Veľká Fatra z masívu Krížna (1574 m). Snehová masa bola 500 až 600 m široká, miestami hrubá približne 20 m a prekonala asi 3,5 km dlhú dráhu. Lavína, ktorá sa uvoľnila samovoľne, zastala približne 150 m od posledných domov v osade Turecká, okres Banská Bystrica. Našťastie nezasiahla žiadneho človeka a nepoškodila obydlia. Narobila však veľké škody na lesnom poraste.
3. februára 1999 - Pri páde lavíny z Ťažkého štítu v Mengusovskej doline vo Vysokých Tatrách prišiel o život jeden človek.
január 2000 - Najvyššie položenú chatu vo Vysokých Tatrách - Chatu pod Rysmi (2250 metrov) zasiahla koncom januára lavína. Presný čas, kedy spadla, nie je známy, pretože v zimnom období nebola chata v prevádzke. Zničenú chatu objavil jej chatár 1. februára, keď ju prišiel pripraviť na príchod horolezcov. Chata bola na 90 percent zničená a vyžiadala si rozsiahlu rekonštrukciu.
28. januára 2000 - Život poľského horolezca z Krakowa si vyžiadala lavína vo Vysokých Tatrách. K nešťastiu došlo pri traverzovaní z Poľského hrebeňa popod Velcký štít k Zamrznutému plesu v Zmrzlom kotli, kde dvojica poľských horolezcov pravdepodobne svojím pohybom mechanicky narušila súdržnosť snehovej pokrývky a odtrhla snehovú lavínu. Šírka odtrhu bola asi 500 metrov, výška 20 až 50 cm a dĺžka približne 200 metrov. Jednému z nich sa podarilo vlastnými silami dostať na povrch a mobilným telefónom privolať pomoc.
2. marca 2000 - Lavína, ktorá spadla pod Téryho chatou v oblasti Veľkého hangu, zasypala telo nosiča. Zachranári so psami ho našli až na druhý deň popoludní.
14. apríla 2000 - V Západných Tatrách v oblasti Žiarskej doliny českí skialpinisti otrhli lavínu. Snehová masa jedného z nich niesla po povrchu a ďalšieho úplne zasypala. Napriek intenzívnemu oživovaniu mu členovia Horskej služby už nemohli pomôcť.
26. decembra 2001 - V lokalite Lučivná-Osnica v Malej Fatre v okrese Dolný Kubín zasypala lavína 17-ročného lyžiara. Tragédia sa stala počas lyžovačky, na ktorej bol mladík aj so svojimi niekoľkými rovesníkmi. Mladíka našli členovia Horskej služby krátko po polnoci 27. decembra pod približne 3,5 metra hrubým snehovým nánosom.
- Horská služba zaznamenala v ten istý deň, zhruba v tom istom čase popoludní asi 15 metrov širokú a dvesto metrov dlhú lavínu v Tureckej pri Starých Horách. Obeťou lavíny sa stala 40-ročná žena.
29. decembra 2001 - Lavína valiaca sa z masívu Ostrvy pri Popradskom Plese strhla dvoch turistov, ktorých niesla asi sto metrov so sebou. Po páde zostali obidvaja na jej povrchu, pričom 22-ročný Poliak utrpel iba početné tržné zranenia tváre, jeho kolega vyviazol bez zranení.
30. decembra 2001 - Železničné spojenie na trati Diviaky-Banská Bystrica prerušila snehová lavína, ktorá spadla ráno na trať v oblasti Harmanca. Železnice SR nasadili snehovú frézu.
- Jeden ľudský život a dvoch zranených si vyžiadal pád päť metrov dlhej lavíny na Horský hotel pod Šturcom neďaleko Banskej Bystrice.
3. januára 2003 - Padajúca lavína si v oblasti Priečneho sedla vo Vysokých Tatrách vyžiadala životy dvoch českých horolezcov.
11. januára 2003 - Snehová lavína, ktorá sa uvoľnila v lavinóznom teréne v obci Turecká neďaleko Banskej Bystrice, zasiahla päť ľudí. Štyrom z nich sa podarilo z nej vyviaznuť, jeden zahynul.
17. januára 2004 – Dvoch ľudí strhla snehová lavína v doline Parichvost v Západných Tatrách. Záchranári obe obete našli mŕtve. Lavínu odtrhla päťčlenná skupina českých turistov.
10. februára 2004 - Dvaja mŕtvi a jeden zranený z horolezeckého oddielu Davis z Prahy boli konečnou bilanciou lavínovej tragédie, ktorá sa odohrala v Masíve Malého Ľadového štítu v Malej Studenej doline vo Vysokých Tatrách.
4. marca 2004 - Vo Vysokých Tatrách zahynul český občan, ktorého zasiahla lavína v oblasti Hincovho plesa v Mengusovskej doline. Telo našli záchranári už za tmy pred 19. hodinou a následne ho odniesli z miesta tragédie. Obeť bola spolu s dvoma ďalšími českými skialpinistami v lokalite, ktorá nebola vyhradená pre tento druh športu. Návštevný poriadok trojica porušila aj tým, že nerešpektovala sezónny uzáver dolín a navyše v oblasti platil 3. stupeň lavínového nebezpečenstva so stúpajúcou tendenciou.
9. apríla 2004 - V oblasti Rysov vo Vysokých Tatrách zahynul český skialpinista po páde lavíny zo snehového previsu. Lavínová snehová masa zasiahla dvojicu skialpinistov, keď išli po hrebeni Rysov. Ďalší skialpinista podľahol zraneniam v nemocnici.
13. novembra 2004 - Pod masívom Vysokej vo Vysokých Tatrách zahynul päťdesiatročný poľský horolezec. Najprv utrpel ťažké poranenie na skalách, potom ho navyše zasypala lavína. Po páde lavíny zraneniam na mieste podľahol.
4. januára 2005 - Obeťou vo Vysokých Tatrách sa stal 38-ročný český horolezec, ktorý zahynul v lavíne v oblasti Veľkej Studenej doliny. Lavína spadla zo Slavkovského štítu smerom do doliny, kde zasiahla dvojicu českých horolezcov, ktorí zostupovali turistickým chodníkom zo Zbojníckej chaty na Hrebienok. Jednému z horolezcov sa podarilo z lavíny dostať. Zostúpil na Hrebienok, odkiaľ zavolal HZS. Až o niekoľko hodín za ťažkých poveternostných podmienok našli batoh nezvestného a približne o hodinu neskôr za pomoci lavínového psa aj zasypaného horolezca. Transportovali ho na Hrebienok, kde lekár rýchlej zdravotnej pomoci z Popradu konštatoval smrť.
12. februára 2005 - Tridsaťšesťročného muža a jeho o rok mladšiu manželku z Bratislavy zasypala a usmrtila v Hornom Jelenci pod Donovalami lavína. Muža po vytiahnutí z lavíny asi o pol jedenástej večer sa už nepodarilo oživiť. Ženu so známkami života previezli zdravotníci do banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta, lekárom sa ju však nepodarilo zachrániť a na druhý deň ráno zomrela.
26. februára 2005 - Telo asi 20-ročného českého turistu, ktorého dopoludnia zasypala lavína v Malej Studenej doline v oblasti Priečneho sedla, našli záchranári v sprievode svojich psov okolo poludnia. Napriek urgentnému oživovaniu sa mladého muža nepodarilo zachrániť. Lavínu pravdepodobne spustili dvaja mladí snoubordisti z Českej republiky zhruba okolo 9. hod. Jeden z nich sa spod snehu dostal, druhý zostal pod jeho nánosom. Muž, ktorý pád lavíny prežil, oznámil tragickú udalosť na Téryho chate.
27. februára 2005 – Český 32-ročný turista zahynul v lavíne, ktorá spadla v Žiarskej doline v Západných Tatrách. Snehová masa sa uvoľnila v časti Krásno pod Príslopom. Lavínu uvoľnili štyria českí skialpinisti, ale jedného z nich strhla so sebou. Na miesto nešťastia sa okamžite vydala hliadka Horskej záchrannej služby (HZS) v Žiarskej doline s lavínovými psami. Záchrannú akciu sťažovali zlé poveternostné podmienky - víchrica a teploty pod -12 stupňov Celzia.
31. decembra 2005 - Tragickú smrť českých horolezcov v lyžiarskom stredisku Zverovka - Spálená zapríčinil pád snehovej lavíny v Spálenom žľabe - Salatínskej doline. Medzi obeťami bolo šesť mužov a jedna žena, ktorí bivakovali na uvedenom mieste. Všetci siedmi turisti, ktorých lavína strhla, utrpeli mnohopočetné poranenia, ktorým podľahli na mieste tragédie. Telá nebohých turistov vyslobodzovali pracovníci Horskej záchrannej služby počas celého silvestrovského dopoludnia.
14. decembra 2007 - Dvaja slovenskí skialpinisti prišli o život v lavíne v Západných Tatrách. Dvojica slovenských skialpinistov sa vybrala okolo obeda zo Žiarskej chaty do Smutného sedla. Do zotmenia sa nevrátili, a tak ich priatelia požiadali Horskú záchrannú službu o pomoc. Záchrannú akciu sťažovali zlé poveternostné podmienky, slabá viditeľnosť a hroziace lavínové nebezpečenstvo. V neskorých večerných hodinách preto akciu prerušili a pokračovali na druhý deň skoro ráno. Krátko po ôsmej hodine našli oboch skialpinistov pod Prostredným Grúňom už bez známok života pod približne 1,5 metrovým nánosom snehu.
 

Vyberte región